نهال پسته دامغان اصالتا و اولین باری که تولید شد از استان سمنان در شهر دامغان بود. این نهال امروز جزو ارقام صادراتی و بی نظیری است که ظاهر آن بسیار شبیه پسته بادامی می باشد.
پسته دامغان دارای مغز درشت با طعم بی نظیری است که در میان باغداران و کشاورزان بسیار محبوب بوده و برخی از پسته های دیگر مثل گونه های شاه پسند را با این نام معرفی می کنند.
این رقم به صورت پیوندی به وجود آمد و امروزه به عنوان رقم پرفروشی می باشد که دارای باردهی بالا و کیفیت مطلوب و عمر اقتصادی خوبی است و با پیوندی که روی آن صورت گرفت ارتفاع آن تا حدی کاهش یافت.
این پسته ها برای آجیل و یا تهیه بستنی و شیرینی، در داخل کشور مورد توجه می باشند.
نهال پسته دامغان در اقلیم سمنان که معتدل است به خوبی رشد می کند و می تواند سرما را تا ۲۱- درجه سانتی گراد به خوبی تحمل کند.به دلیل مقاومت خوبی که به سرمای زمستان و گرمای تابستان دارد بسیار مورد علاقه و استقبال باغداران برای کاشت می باشد.
این نهال را در بسیاری از مناطق دیگر ایران با اقلیم معتدل و نسبتا گرم می توان کاشت.وقتی دوره سرما این نهال در زمستان به خوبی گذشت درخت باردهی خود را آغاز می کند.
این نهال در اقلیم مرطوب به باردهی خوبی نمی رسد بهتر است آن را در نزدیکی دریا نکارید.
ارتفاع، شکل تاج و برگ و همینطور محصولات به رقم انتخابی برای کاشت وابسته می باشد. درصد زیادی از برگ های درخت پسته عباسعلی ۵ برگچه بوده و قدرت رشد بالایی دارند. شکل برگ های درخت پسته شاه پسند و خنجری ۳ برگچه و با قدرت رشد متوسط پرورش می یابند. با توجه به سرعت رشد، تاج درخت عباسعلی متراکم و حجیم اما برای درخت شاه پسند و خنجری ارتفاع و اندازه تاج متوسط می باشد.
شکل هر سه پسته بادامی و کشیده اما پسته خنجری اندازه درشت و ظاهر تیزتری دارد. همچنین محصول نهال پسته دامغان، با درجه خندانی مطلوب قابل شناسایی می باشد. رنگ پوست پسته عباسعلی سفید اما پسته شاه پسند و خنجری کرمی و کمی دودی به نظر می آیند. رقم خنجری معرف درخت پسته دامغان که به خاطر رنگ مغز پسته سبز، بیشتر برای تهیه خلال فروش و کاربرد دارد. وزن هر دانه پسته خنجری سنگین و با اونس ۲۶-۲۴ از قیمت فروش بالایی برخوردار می باشد.
به خاطر شکل ظاهری خیلی کشیده و اندازه بزرگ، پسته خنجری با پسته احمد آقایی اشتباه گرفته می شود.
نهال پسته دامغان در مناطق سرد و خشک رشد بسیار خوبی دارد و در مناطق مرطوب به بلوغ ایده آل نمی رسد، اگرچه بهترین خاک برای این نهال ها خاک شنی است اما به دلیل رطوبت دریا نمی توان آنها را در ارتفاع نزدیک به دریا کاشت.
ارتفاع نهال پسته دامغان کم است اما باید در نظر داشته باشید که با یک فاصله استاندارد آنها را در کنار یکدیگر بکارید.بهترین فاصله کاشت نهال پسته خنجری دامغان ۴*۳ می باشد.
ریشه های این نهال پسته بسیار به یکدیگر نزدیک هستند و ممکن است مواد معدنی و آب و .. به خوبی به برخی از آنها نرسد.
نهال پسته دامغان جزو ارقام خودبارور می باشد و درخت دارای گل های نر و ماده است و نیاز به گرده افشان برای رشد ندارد و لازم نیست از این جهت نگرانی داشته باشید.
نهال پسته دامغان مقاومت خوبی در برابر آفات دارد، البته باید در نظر داشت که سمپاشی درخت باید به صورت دوره ای و منظم انجام شود.
این درختان عملکردی معادل ۱۸۰۰ کیلوگرم در هکتار دارند که با توجه به قیمت پسته این روزها، این میزان تولید به شدت سودآور است، بنابراین باغداران از افزایش باردهی پسته دامغان خود رضایت دارند.
برای دستیابی به رشد بیشتر بهترین فصل کاشت پاییز و برای کاهش تلفات نهال، فصل بهار موقعیت بهتری می باشد. با کاشت نهال در پاییز در حین عبور از سرمای زمستانی درصد زیادی از نهال ها از بین می روند. برای جلوگیری از این امر بهتر که ریشه تازه کاشت در معرض سرمای ملایم بهاری قرار بگیرد.
شخم زنی خاک و کاهش رطوبت و سختی آن پیش از کاشت نهال پسته دامغان، توصیه می شود. با رعایت فاصله ۴*۳ هنگام کاشت نور رسانی و افزایش فتوسنتز برای رشد بهتر را خواهیم داشت. در صورت نرم سازی خاک تا عمق دو متری حفر چاله زحمت زیادی به همراه ندارد. در این صورت با کمک تراکتور گودال هایی با ابعاد ۵۰ سانتی متر در نقاط مشخص کاشت ایجاد می کنیم.
در هنگام کاشت نهال پسته، چاله را تا پیش از مرز ساقه و ریشه یعنی تا زیر یقه پر می کنیم. بعد از کاشت واکنش های نورگریزانه برگ نسبت به موقعیت و نورهای جدید مثل شب تنجشی امکان پذیر می باشد.
برای تولید بهتر و بهره وری بالاتر توصیه می شود از خاک مناسب و حاصلخیز برای درختان خود استفاده کنید.خاک باید غنی باشد و در صورت کمبود مواد مفید و مغذی با کود مناسب حیوانی و یا شیمیایی آن را جبران کنید.
مقدار آبیاری نهالها بستگی به زمان کاشت آنها دارد. در ابتدای کاشت نهال باید هفته ای یکبار آبیاری شود و ۱۲ روز یک بار تا مدتی پس از رشد کافی است. لازم به ذکر است که نهال نسبت به رطوبت حساس است و به همین دلیل بهترین خاک برای رشد نهال خاکی است که کمترین رطوبت و آب را در خود نگه دارد، بنابراین با آبیاری زیاد، نهالها میتوانند نابود شوند و برگ های آن تغییر رنگ دهند.
کود به خصوص برای خاک های نرم جهت جذب غذای گیاهی لازم توسط گیاه پسته نیاز می باشد. هر ساله با افزودن کودهایی حاوی نیتروژن، پتاسیم، گوگرد و یا فسفر توان خاک را افزایش می دهیم. در هر شرایطی نیاز خاک و گیاه متفاوت بوده و تشخیص کود صحیح با متخصصین زراعت پسته می باشد. عدم توجه به کود موجب شکل گیری ضعیف سیتوپلاسم سلول گیاهی و یاخته برگ و محصولات درخت می شود.
همچنین در مورد نهال پسته دامغان، افزودن کودهای حیوانی و سبز جهت بهبود عناصر خاک ضرورت دارد. با توجه به پرورش پیوندی نهال و استفاده از پایه های مقاوم، کمتر نیاز به سمپاشی می باشد. در صورت گسترش غیر قابل کنترل آفات استفاده از سموم مناسب هر آفت در چند مرحله نیاز می شود.
یکی از فاکتورهای مهم در رشد نهال پسته هرس کردن درخت می باشد.هرس درخت پسته موجب حذف شاخه های بیمار و اضافی شده که در نهایت به افزایش عملکرد نهال کمک می کند.
فصل زمستان و اقلیم سرد وقتی که درخت در خواب است بهترین زمان برای هرس کردن می باشد زیرا امکان ترشح شیره از درخت پایین بوده و همین بیماری را به حداقل می رساند.
جهت آشنایی با انواع نهال پسته و همچنین سفارش نهال پسته دامغان با کارشناسان آنلاین نهال در ارتباط باشید.