در باغ های ایران واقع در مناطق کویری به طور عمده نهالهای پسته پیوندی کله قوچی را می کارند که به سبب نیاز کم به آب در این مناطق بازده بالایی دارند.
نهال پسته کله قوچی یکی از ارقام معروف و تجاری پسته در ایران است، این نهال تجاری بدلیل زود بازده بودن، عملکرد بالا، سازگار با اکثر شرایط اقلیمی باغداران و مشتریان زیادی را به خود جذب کرده است. پسته کله قوچی یکی از بهترین نهال های پسته برای صادرات می باشد.
پسته کله قوچی دارای اندازه بزرگ و درشتی است که به همین دلیل این رقم جزو ارقام صادراتی می باشد. رقم قوچی یکی از گزینه های مناسب سرمایه گذاری است که البته نیازمند یکسری رسیدگی ها و مراقبت و توجهاتی می باشد که به بازدهی اقتصادی برسد.
پسته کله قوچ فندقی شکل و بزرگ است که هر ۷۰۰-۸۰۰ محول آن یک کیلوگرم است. پوست بالای این مغز پسته در زمان رسیدن به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز است که پس از رسیدن مغز پسته باز می شود. مغز پسته سفید استخوانی است که روی آن با پوست سبز پوشانده شده است.این پسته از نوع ۱۰۰% خندان است. خوب است بدانید که در پسته کله قوچ، مغز بیش از ۵۰ درصد کل پسته را تشکیل می دهد.
وزن هر پسته تازه تقریباً ۳.۹ گرم و وزن پسته خشک ۱.۵ گرم است. به دلیل بزرگی این پسته در هر خوشه حدود ۱۸ عدد پسته می روید.
ارتفاع درخت پسته کله قوچی به حدود ۵ متر می رسد.
به طور معمول ۵ سال زمان میبرد تا یک درخت پسته شروع به جوانه زنی و تولید محصول کند. این درخت پسته زود گل و تا اواسط فروردین ماه تمامی شکوفه ها شکفته می شوند. درخت پسته کله قوچی، متوسط رس و در اواسط شهریور ماه میوه ها قابل برداشت می باشند. در باغ پسته بالغ، حداکثر عملکرد درخت در هکتار به ۷ تن و حتی بیشتر نیز می رسد. این درخت پسته در شرایط ایده آل و با رسیدگی های لازم، توان تولید بالایی خواهد داشت.
برای رشد کافی نهال پسته در اولین سال، بهترین موقعیت فصل پاییز می باشد. با کاشت نهال در اواسط پاییز به شرط تعادل هوا تا انتهای بهار برگ دهی تکمیل می شود. با این حال به خاطر سرمای سخت زمستانی در مناطق پسته کاری، کاشت به اوایل بهار محول می شود. بنابراین در شرایط اعتدال هوا بهترین فرصت پاییز و در هوای سرد زمستانی ابتدای بهار موقعیت مناسب تری می باشد.
در مرحله اول کاشت، با شخم زنی و اصلاح خاک زمین را آماده می کنیم. درخت پسته کله قوچی؛ در خاک های شور رشد و عملکرد مناسبی به همراه نخواهد داشت. با توجه به فتوسنتز و فضای لازم برای رشد درخت، محل کاشت نهال ها را با فاصله ۶*۴ تعیین می کنیم. با وجود خاک مساعد قطر و عمق چاله را ۰.۵ متر و در غیر اینصورت ۱ متر قطر و ۱.۵ متر عمق در نظر می گیریم.
نهال پسته کله قوچی مقاوم در برابر سرما و گرما است اما باید بدانید در برابر سرمای بیش از حد یا گرمای نامتعارف آسیب می بیند.
نیاز سرمایی این نهال برای گلدهی و اینکه از خواب برخیزد ۶۰۰ ساعت می باشد. نهال پسته کله قوچی بهترین عملکرد را در اقلیم گرمسیر و کویر دارد.
نیاز سرمایی نهال پسته کله قوچی ۶۰۰ ساعت زیر ۷ درجه است تا نهال شما را برای گلدهی و رشد بهاره آماده کند. با برآوردن این نیاز سرمایی، نهال از خواب زمستانی بیدار می شود و گل می دهد.
زمان گلدهی این نهال از ۱۸ تا ۱۲ فروردین می باشد. در اوایل تیرماه پسته شروع به رشد می کند و در پایان شهریور پسته ها آماده برداشت و خوردن می باشد.
نهال پسته کله قوچی دارای رشد عمودی متوسط و قد کوتاه است. اما این نهال شاخ و برگ وسیعی دارد. هنگام کاشت نهال پسته کله قوچی باید فاصله بین نهال ها به گونه ای باشد که ریشه نهال ها آزادانه در زمین پخش شود تا درخت قوی تر شود. همچنین پسته برای رشد و عملکرد مناسب به نور خورشید نیاز دارد.بنابراین بهترین فاصله برای کاشت نهال پسته کله قوچی این است که درختان به صورت ردیفی با فواصل ۴ متری کاشته شوند. همچنین فاصله ردیف ها باید ۶ متر باشد. در واقع الگوی کاشت نهال مستطیل شکل و ۴*۶ است. این فاصله بین نهال ها باعث سهولت و کاهش هزینه های برداشت محصول و سهولت در حمل آن می شود.
نهال پسته کله قوچی در خاک های لومی شنی بازدهی بهتری دارد.بهتر است خاک های شور را برای کاشت این نهال انتخاب نکنید.
شخم زدن و کوددهی به تقویت خاک کمک بسیاری می کند که در نهایت موجب افزایش باردهی نهال می شود.
حتما از کودهای حیوانی برای تقویت نهال استفاده کنید.کودها بهترین فاکتور برای افزایش کیفیت نهال است.
نهال پسته کله قوچی در برابر خشکی و کم آبی مقاوم است.به دلیل این مقاومت به خشکی امکان آبیاری به صورت دیم وجود دارد.در خاک های شیرین نسبت به شور عملکرد بهتری دارد.
میزان آبیاری با توجه به شرایط جوی متفاوت است معمولا در فصل بهار هر روز ۲ لیتر و در فصل گرما به روزانه ۳ لیتر آب نیاز دارد.البته باید به این میزان آبیاری در اوایل کاشت توجه بیشتری داشت.
به خاطر مقاومت به خشکی درختان پسته، امکان کاشت و آبیاری به صورت دیم وجود دارد. خوشبختانه نهال های پسته از جمله نهال پسته کله قوچی، گزرومورفی و مقاومت خوبی در شرایط کم آبی دارند. به خصوص که این نهال ها در خاک های شیرین رشد بهتری خواهند داشت. با فراهم سازی شرایط مناسب آبرسانی طبیعی، حتی امکان بهره برداری بیشتر نسبت به باغ های آبی وجود دارد.
برای اصلاح خاک حتما کودهای گوسفندی و گاوی که پوسیده نیز باشند، نیاز می باشد. برای درخت پسته کله قوچی، معمولا با روش چالکود یا حفر کانال کود دهی انجام می شود. علاوه بر این با افزودن کودهای شیمیایی مورد نیاز خاک، غذای لازم در دسترس گیاه قرار می گیرد. بهترین روش برای تشخیص کود شیمیایی مناسب آزمون نمونه خاک توسط متخصصین زراعت می باشد.
کود مناسب ضمن افزایش کیفیت پسته موجب مقاومت در برابر آفات و بیماری و حفظ سلامتی درخت می شود.
در صورت گسترش غیر قابل کنترل بیماری یا آفات حتما از سموم مناسب با آفت یا بیماری استفاده کنید.
کاهش عوامل بیماری زا با توجه به حساسیت نهال پسته کله قوچی، بسیار اهمیت دارد. به طور مثال اگر در حین کاشت طوقه (فاصله ساقه و ریشه) زیر خاک برود، موجب بیماری می شود. همینطور خاک های سنگین، بارش باران بی موقع و رطوبت زیاد زمینه بیماری و خسارت را فراهم می کند.
برخی بیماری های مثل گموز حتی به مرگ و نابودی درختان پسته ختم می شود. برخی بیماری ها نظیر بلایت با تغییر سیتوپلاسم سلول گیاهی و یاخته در روند رشد درخت اختلال ایجاد می کنند. هرس به موقع، کود دهی اصولی و یا سمپاشی های لازم همگی برای سلامت درخت نیاز می باشند.
این نهال مرغوب در ایران تولید می شود و در باغات ایران و اغلب مناطق کویری بازدهی خوبی دارد و محصولات آن قابل فروش است.
عملکرد باردهی نهال پسته کله قوچی ۷ تن در هکتار است که به عوامل بیولوژیکی مطلوب و نظارت و مراقبت باغدار بستگی دارد.
گرده افشانی موضوع مهمی برای این نهال است بنابراین گرده افشان مناسب این نهال به ازای هر ۱۰ اصله نهال لازم است یک نهال گرده افشان در میان درختان پسته کله قوچی کاشته شود.
پایه اصلی نهال پسته کله قوچی از نوع پایه بذری است.
به طور کلی سه روش برای پیوند پسته کله قوچی موجود می باشد که عبارتند از پیوند شکمی، اسکنه ای و پیوند لوله ای که برای موفقیت در هر کدام از آنها فراهم نمودن شرایط محیطی، حذف آفات و فاکتورهای موثر در رشد نیاز می باشد.
در پیوند شکمی باید پایه به صورت تی انگلیسی برش بخورد و گوشه پوست را جدا کنیم و سپس پیوند کوچک جوانه را پوست می کنیم و در درون شکاف قرار می دهیم و شروع می کنیم از بالا به پایین بستن که برای مشاهده ی جوانه باید حتما بخشی از پوست با آن همراه باشد و در درون شکاف قرار گرفته باشد.
پایه و پیوندک باید در پیوند لوله ای با هم یکسان و یک اندازه باشند که به همین سسب اول پوست پایه را جدا می نماییم و بعد قسمتی را که دارای جوانه می باشد را برای پیوند زدن گزینش می کنیم و با چرخش دست پوست را کاملا جدا می کنیم و سپس در این حالت آن را می بندیم.
اول تنه یا شاخه ضخیم را از کف می بریم یا در میانه آن شکافی ایجاد می نماییم که این کار توسط اسکنه زن انجام می گردد که نتیجه آن آماده شدن پایه برای پیوند می باشد، سپس یک شاخه را که حاوی تعداد زیادی جوانه است را به منظور اماده سازی پیوندک انتخاب می کنیم و آن را درون شکاف قرار می دهیم به صورتی قرار می دهیم که پوست پایه و پیوندک ما به طور کامل در تماس باشد که در آخر با گل یا چسب پیوند آن را می پوشانیم.
جهت آشنایی با انواع نهال پسته و همچنین سفارش نهال پسته کله قوچی با کارشناسان آنلاین نهال در ارتباط باشید.